Shtëpia Botuese Toena

Të dhënat e Librit

Antologji e poezisë bashkëkohore sllovene

600ALL

Përgatiti : Nikollë Berishaj
ISBN: 978-99943-1-104-2
Formati :14×20
Faqe : 184

 

Kategoria .

Përshkrimi Librit

Fillimet e para të fjalës së shkruar sllovene janë ngushtë të lidhura me manastiret mesjetare, si vatër e vetme e jetës kulturore. Në to fillon tradita e vazhdueshmërisë së shkrimit në trojet sllovene, kuptohet në fillim në gjuhën e privilegjuar të kishës katolike, në gjuhën latine. Në Dolenjska kështu, kemi tri vatra të kulturës, manastirin Stiçna, Vetrinja dhe Kostanjevica. Përpos këtyre manastireve prej nga i kemi sot të njohura dorëshkrimet më të rëndësishme, ato i gjejmë edhe në pjesët e tjera të territorit të sotëm slloven, si në Zhiçe, Jurklloshter, Bistra dhe Pleterje.
Shënimi i parë i ruajtur daton diku para vitit 1039 (që merret edhe si dokumenti i parë në gjuhën sllovene) Brizhinski spomeniki…

Shpërndaje në rrjetet sociale:

Autorë të përfshirë në antologji:

 France Prešeren, Oton Župan i , Sre ko Kosovel, Edvard Kocbek, Dane Zajc, Gregor Strniša, Jože Udovi, Veno Taufer, Božo Vodušek, Ciril Zlobec, Janez Menart, Kajetan Kovi , Ivan Minatti, Tone Pav ek, Tomaž Šalamun, Niko Grafenauer, Alojz Ihan, Jože Snoj, Aleš Debeljak, Jaša L. Zlobec, Ivo Svetina, Milan Jesih, Svetlana Makarovi , Jure Potokar, Andrej Brvar, Marko Pav ek, Željko Kozinc, Neža Maurer, France Magajna, Saša Vegri, Marjan Pungartnik, Uroš Zupan

Shpërndaje në rrjetet sociale:

Vlerësime

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër

Bëhuni i pari që vlerëson “Antologji e poezisë bashkëkohore sllovene”